Tencent destekli açık dünya suç oyunu Last Sentinel için geliştirme süreci fiilen sona ermiş görünüyor. Altı yıldır üzerinde çalışılan proje, bu hafta stüdyoda gerçekleşen yaklaşık 80 kişilik işten çıkarma dalgasının ardından ciddi bir darbe aldı. Tencent ise projenin tamamen kapatıldığı yorumuna karşı çıkıyor ve yaratıcı yönün yeniden şekillendirileceğini söylüyor.
Oyunun arkasındaki ekip, 2019 sonu ile 2020 başında Steve Martin tarafından kurulan Lightspeed LA idi. California, Irvine merkezli stüdyo; bilim kurgu yorumuyla yeniden tasarlanan Tokyo’da geçen, kadın başrollü bir cyberpunk açık dünya deneyimi hedefliyordu. Dikey şehir yapısı, serbest dolaşım, araç kullanımı ve oyuncu özgürlüğü gibi unsurlarla Grand Theft Auto benzeri büyük ölçekli bir yapım amaçlandı.
Stüdyo, 2020-2021 dönemindeki rekabetçi işe alım ortamında deneyimli isimleri çekebilmek için yüksek maaşlar sundu ve Naughty Dog, Rockstar ile Blizzard gibi ekiplerden geliştiriciler topladı. Last Sentinel, The Game Awards 2023’te duyuruldu; ancak sonrasında somut ilerleme uzun süre görülmedi. Geçen yıl paylaşılan geliştirici günlükleri de oynanış göstermek yerine tanıtım niteliğinde kaldı.

Asıl sorun, projenin iddiasını teknik ve yaratıcı olarak karşılayamamasıydı. Yüzlerce kişilik ekip, benzer ölçekteki yapımlara kıyasla daha sınırlı kaldı. İç kaynaklara göre net bir yaratıcı vizyon eksikliği, yavaş karar alma süreçleri ve yönetim tarzı projeyi zorladı. Birden fazla takvim sarktı ve bütçe kontrolden çıktı.
Yılın başındaki oyun testinin neredeyse tamamen olumsuz geri dönüş aldığı, test katılımcılarının oyunu eğlenceli bulmadığı belirtiliyor. Bunun ardından Tencent yönetimi, temmuza kadar ciddi ölçüde iyileştirilmiş bir sürüm talep etti. Son üç ayda God of War serisinden tanınan Todd Papy de destek için projeye katıldı. Buna rağmen beklenen kalite seviyesine ulaşılamadı ve Tencent projeyle ilerlememe kararı aldı. Şirket yine de Lightspeed LA’in açık kaldığını ve oyun geliştirmeyi sürdürdüğünü belirtiyor.

