12.5 C
İstanbul
18 Ekim 2024 Cuma
Ana SayfaEkran KartıSCALE aracı sayesinde NVIDIA CUDA uygulamaları AMD GPU'larda çalışabiliyor

SCALE aracı sayesinde NVIDIA CUDA uygulamaları AMD GPU’larda çalışabiliyor

Spectral Compute, NVIDIA CUDA uygulamalarının hiçbir ek çalışma gerektirmeden AMD GPU’lar için yerel olarak derlenmesine olanak tanıyan yeni bir araç seti olan SCALE’i tanıttı.

Bilindiği üzere Compute Unified Architecture (CUDA), genel amaçlı işleme ve diğer görevlerin kapsamlı dil desteğiyle NVIDIA GPU’larda çalıştırılmasına olanak tanıyor. Bu sayede gelişmiş simülasyon, fizik hesaplamaları, bilimsel modelleme, kripto madenciliği ve makine öğrenimi için NVIDIA GPU’ların sunduğu güçten yararlanabiliyor.

CUDA, NVIDIA GPU’ların üretken yapay zeka iş yükleri için tercih edilmesinin ana nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Geliştiriciler ve araştırmacılar da benzer şekilde yıllardır CUDA araç setini kullanıyorlar. Öyle ki yaygın olarak bir endüstri standardı olarak görülen bu durum, AMD gibi rakiplerin GPU’larının yazılımlarını başka yerde aramasına da neden oluyor.

Spectral Compute adlı yeni bir girişim ise CUDA uygulamalarının AMD’nin RDNA GPU’ları için yerel olarak derlenmesine olanak tanıyan yeni araç seti SCALE’i tanıtmasıyla işleri değiştireceğe benziyor. SCALE, CUDA programının veya yapım sisteminin değiştirilmesini de gerektirmiyor. Konuyla ilgili Spectral Compute CEO’su Michael Sondergaard, “Kodu bir kez yazıp herhangi bir donanım platformunda oluşturmanın/çalıştırmanın mümkün olması gerektiğine inanıyoruz” diyor.

SCALE, NVIDIA CUDA Araç Takımına benzer bir şekilde çalışıyor. Araç Kitini etkili bir şekilde “taklit ediyor” böylece araçlar ve komut dosyaları çalışabiliyor. Yedi yıldır geliştirildiği söylenen bu araç CUDA uyumluluğu için NVIDIA koduna da bağlı değil. Dolayısıyla geliştiriciler, bir uygulamanın AMD GPU’ya hazır sürümünü derlemek için tek bir kod tabanında çalışabilecekler. SCALE yaratıcısı Spectral Compute, tümü AMD GPU’larda çalışan Blender, Llama-cpp, XGboost, FAISS, GOMC ve daha fazlası gibi uygulamalarla aracı başarıyla test ettiklerini söylüyor. Elbette konuyla ilgili NVIDIA tarafından bir açıklama henüz gelmedi. Lakin durumun yasal yükümlülükleri olabilir ve SCALE’in NVIDIA tarafından kapatılması istenebilir.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

1 Yorum

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -