Salı günü, Sanatçı Hakları İttifakı (Artist Rights Alliance- ARA), Pearl Jam, Nicki Minaj, Billie Eilish, Stevie Wonder, Elvis Costello ve Frank Sinatra’nın mirasıçıları dahil olmak üzere 200’den fazla müzik sanatçısı tarafından imzalanan, yapay zekayı eleştiren açık bir mektubu duyurdu. Mektupta sanatçılar, yapay zeka geliştiricilerine, teknoloji şirketlerine, platformlara ve dijital müzik hizmetlerine, yapay zekayı “insan sanatçıların haklarını ihlal etmek ve değersizleştirmek” için kullanmayı bırakmaya çağırıyor. ARA’dan gelen bir tweet , yapay zekanın sanatlarına “varoluşsal bir tehdit” oluşturduğunu ekledi.
Açık mektupta “Yapay zeka sorumsuzca kullanıldığında mahremiyetimizi, kimliklerimizi, müziğimizi ve geçim kaynaklarımızı koruma yeteneğimize karşı çok büyük tehditler oluşturuyor” ifadeleri yer alıyor. Mektupta “en büyük ve en güçlü” şirketlerden bazılarının (mektupta adı belirtilmemiş), insan sanatçıları yapay zeka tarafından oluşturulan içerikle değiştirmek amacıyla yapay zeka modellerini eğitmek için sanatçıların çalışmalarını izinsiz kullandıkları iddia ediliyor.
Yapay zekanın müzik üzerindeki potansiyel etkisi göz önüne alındığında, teknolojik yeniliklerin başlangıçta sanatçılar arasında endişeye yol açtığı tarihsel örnekleri hatırlamak öğretici olacaktır. Örneğin, 1960’larda ve 1970’lerde sentezleyicilerin piyasaya sürülmesi ve 1980’lerde dijital örneklemenin ortaya çıkışı , müzik camiasının bazı kesimlerinin incelemesi ve korkusuyla karşı karşıya kaldı, ancak müzik endüstrisi sonunda uyum sağladı.
Geçtiğimiz yıl yapay zekayla ilgili bilinmeyen korkusunun ortalıkta dolaştığını görmüş olsak da , yapay zeka araçlarının, daha önce gelen herhangi bir müzik prodüksiyon aracı veya tekniği gibi müzik üretim sürecine entegre edilmesi mümkün. Bu tür bir entegrasyon gerçekleşse bile bazı sanatçıların bu süreçte zarar görmesi de mümkün ve ARA, teknoloji daha fazla ilerlemeden bu konuda konuşmak istiyor.