22.9 C
İstanbul
27 Temmuz 2024 Cumartesi
Ana SayfaDonanımAMD'den 128GB HBM2e bellekli yeni nesil GPU: Aldebaran

AMD’den 128GB HBM2e bellekli yeni nesil GPU: Aldebaran

AMD, 6nm işlem sürecinde oluşturulan yeni CDNA 2 mimarisine dayanan ve kod adı Aldebaran olan yeni nesil MI200 HPC GPU‘sunu duyurdu. Aldebaran kod adlı bu GPU, MCM teknolojisinde bir ilk ve 2 adete kadar GPU yongası ile 128 GB‘lık ultra hızlı HBM2e bellek sunuyor. AMD Instinct MI200‘ün içinde inanılmaz miktarda GPU beygir gücü, bellek bant genişliği ve çok daha fazlası yer alacak.

Yeni Aldebaran GPU‘sunda bir ikincil ve bir birincil olmak üzere iki kalıp yer alıyor. GPU kalıplarının her birinde, toplam 16 Shader Motoru için 8 Shader Motoru bulunurken, Shader Motorlarının her birinde FP16 ve BF16 işlemleri için tam oranlı FP64, paketlenmiş FP32 ve 2. Nesil Matrix Motoruna sahip 16 Hesaplama Birimi bulunuyor. GPU kalıplarının her birinde 128 işlem birimi ve 8192 akış işlemcisi var. Bu da Aldebaran GPU’sunun muazzam miktarda işlem çekirdeğine sahip olduğu anlamına geliyor. 220 işlem çekirdeği ve 14.080 akış işlemcisi de bunu kanıtlayacak nitelikte. Aldebaran ayrıca bir VCN 2.6 motoru ve ana G/Ç denetleyicisi içeren GPU yongaları ile yepyeni bir XGMI ara bağlantısı tarafından destekleniyor.

AMD, bu canavarda toplamda 8192 bitlik devasa bir bellek veri yolu için 1024 bit ara birimli 8 kanallı bellek arabirimi kullanıyor. Yığın başına toplam 16 GB (8 x 16 GB = 128 GB) ultra hızlı HBM2e bellek ve her arabirim için de 2 GB HBM2e DRAM modülleri kullanılıyor. 128 GB ultra hızlı HBM2e belleği ise 3,2 TB/sn bellek bant genişliğine ulaşıyor. Rakibi NVIDIA A100’ün yalnızca 2 TB/sn bellek bant genişliğine sahip olduğunu hatırlatırsak nedenli güçlü bir GPU olduğunu daha iyi kavramak mümkün.

AMD Instinct MI200 serisi hızlandırıcılar dünyanın en karmaşık sorunlarını çözmek için süper bilgisayarlar ve veri merkezleri için olağanüstü bir performans sağlamayı hedefleyerek şimdiye kadarki en gelişmiş veri merkezi GPU’su olmaya aday.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -