DJI ile Insta360 arasında, kendi kendini stabilize eden vlog kameraları üzerinden yeni bir patent anlaşmazlığı başladı. Tartışmanın merkezinde DJI Osmo Pocket serisi ile kısa süre önce tanıtılan Insta360 Luna Ultra yer alıyor. Süreç, DJI’ın 11 Haziran’da Insta360’a karşı iki tasarım patenti ve dört faydalı patentin ihlal edildiği iddiasıyla dava açmasıyla başladı. Buna karşılık Insta360 da DJI’ın kendi gimbal ve stabilizasyon patentlerinden beşini ihlal ettiğini öne süren karşı davalar açtı.
DJI’ın açtığı davalardan ilkinde, Luna Ultra’nın temel tasarımının Osmo Pocket patentleriyle çakıştığı savunuluyor. İddiaya göre elde tutulan ana gövde, gövdeyi gimbal koluna bağlayan boyun bölümü, kaydırma tekeri, kayıt düğmesi ve dönebilen ekran gibi unsurlar koruma altında bulunan tasarım detaylarıyla benzerlik taşıyor. Ayrı bir davada ise şirket, Insta360’ın gimbal takip teknolojisine odaklanan faydalı patentleri ihlal ettiğini ileri sürüyor.
DJI’ın talepleri de oldukça kapsamlı. Şirket, Insta360’ın Luna Ultra satışının kalıcı olarak durdurulmasını sağlayacak bir ihtiyati veya nihai yasak kararı istiyor. Bunun yanında makul lisans bedelinden az olmayacak tazminat, Luna Ultra’dan elde edilen kârın devri ve ihlalin kasıtlı olduğunun kabul edilmesi halinde ek tazminatlar da talep ediliyor.

Insta360 cephesi ise suçlamaları tersine çeviriyor. Şirkete göre DJI; gimbal stabilizasyonu, gimbal yön kontrolü, kamera için yumuşak stabilizasyon, telemetri bindirme ve panoramik video stabilizasyonu ile ilgili patentleri ihlal ediyor. Bu teknolojilerin DJI’ın Osmo Pocket serisinin yanı sıra Ronin ürünlerinde, Osmo Mobile ailesinde ve Osmo 360 modelinde kullanıldığı belirtiliyor. Insta360 ayrıca Luna Ultra’daki temel teknolojilerin daha önce piyasaya çıkan Link Series web kameraları ve Flow Series gimballerine kadar uzandığını vurgulayarak kendi geliştirme geçmişini savunma unsuru olarak öne çıkarıyor.
Bu hukuki mücadelenin ticari etkisi iki şirket için aynı değil. DJI’ın Luna Ultra’ya rakip olan güncel modeli Osmo Pocket 4’ü ABD’de serbest biçimde satma imkânı zaten sınırlı durumda. Federal Communications Commission, Aralık 2025’te DJI’ı Covered List’e ekledi ve bu karar şirketin ABD’de yeni yabancı üretim drone ve kameralar satmasını engelledi. DJI’ın bu kısıtı Xtra adlı yeni bir marka altında aşmaya çalıştığı ifade ediliyor. Buna rağmen Insta360’a karşı alınabilecek kalıcı bir satış yasağı, rekabet dengesini DJI lehine yeniden şekillendirebilir.

