24 C
İstanbul
27 Temmuz 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerIntel sonunda harici grafik kartı Xe DG1-SDV'yi duyurdu

Intel sonunda harici grafik kartı Xe DG1-SDV’yi duyurdu

Intel, GPU pazarını çok uzun bir süredir rakipleri AMD ve Nvidia’ya bırakmıştı. Geçtiğimiz yıl en çok konuşulan dedikodulardan bir tanesi de Intel’in yeniden pazara gireceği olmuştu. Intel ise geç de olsa CES 2020‘de Xe mimarili ilk harici ekran kartının duyurusunu gerçekleştirdi.

{youtube}https://youtu.be/6fZ7FN8m8HI{/youtube}

Intel, Xe serisi için farklı varyasyon kodlarıyla pazara dahil olacak. Buna göre; Xe LP giriş seviyesi için, orta sekmentte yer alacak Xe HP ise daha çok veri merkezleri ve yapay zeka çalışmaları için tercih edilecek. Oyun ve yüksek performans odaklı olacak Xe HPC ise tepedeki yerini alacak. Genel olarak Intel, “Xe” adını verdiği mimariye sahip “odyssey” grafik birimi ile hafif dizüstü bilgisayarlardan yüksek performanslı bilgi işlemlere kadar tüm grafik ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğimizin sözünü veriyor. Intel’in ilk hedefi ise Xe mimarili GPU’lar ile yeniden mobil pazarında söz sahibi olmak. Bu konuda ne kadar iddialı olduklarını da sunumda 1080p/60fps performansında çalışan Destiny 2 demosundan anlıyoruz.

Intel, AMD’nin yeni Ryzen ve Radeon yongalarında kullandığı SmartShift teknolojisinde yaptığı gibi Xe ile grafiklerin dinamik olarak (dynamic tuning) ayarlanmasını destekleyecek. Yani PC üreticileri CPU için ısı ve iş yüküne bağlı olarak grafiklerin otomatik olarak daha hızlı çalışmasına (veya düşürülmesine) izin verecek dizüstü bilgisayarlar ve tabletler üretebilecekler. Yaklaşmakta olan Tiger Lake dizüstü bilgisayarlarında Intel’in ilk olarak Xe LP‘ye yer vermesi bekleniyor.

Bunun yanı sıra sunumda şovu yapılan Destiny 2 oyun demosunun dizüstü bilgisayarın içindeki ayrı bir DG1 yongasında çalıştığı söyleniyor. Yani bu bilgisayarda ne DG1 kartı ne de Tiger Lake entegre Xe grafik birimi olmadığını söyleyebiliriz. Şu aşamada DG1 ve Xe’nin birlikte çalışabileceği de tam olarak net değil. DG1‘in bu arada harici bir GPU (Discrete Graphics 1) olduğu ve Xe karıştırmamız gerektiğinin de altını çizmemiz gerekiyor. 15.2 cm, kendine has aydınlatması olan bilindik bir ekran kartı tasarımında. Yani DG1’in Tiger Lake dizüstü bilgisayar yongalarının içinde geleceğini söylemek şu aşamada yanlış olabilir. Örneğin DG1’in 50W‘lık termal tavan boşluğu olmasına rağmen, Tiger Lake içindeki Xe LP’de bu değerin 15W olduğunu hatırlamamız gerekiyor.

Son olarak Intel, yalnızca bir yılda grafik biriminde dört kat iyileşme sağladıklarını iddia ediyor. Intel’in yeniden pazara dahil olması elbette sevindirici bir gelişme. Bunun son kullanıcı için ne kadar faydalı olacağını ise yeni GPU’lar tam anlamıyla piyasaya sunulduğunda öğrenebileceğiz.

 

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -