12.9 C
İstanbul
18 Ekim 2024 Cuma
Ana SayfaMobilGoogle Android 15 Beta ile Yeni Güvenlik Özelliklerini Duyurdu

Google Android 15 Beta ile Yeni Güvenlik Özelliklerini Duyurdu

Google, Android 15 ile telefonların elden çalınmasını algılayan hırsızlık algılama ve uzaktan kilitleme gibi yeni güvenlik özelliklerini tanıttı. Bu özellikler, eski Android sürümlerine sahip cihazlara da sunulacak.

Google, Android 15’in ikinci beta sürümünü yayınlarken bir dizi yeni güvenlik özelliğini de tanıttı. Bu özellikler arasında, telefonunuzun elinizden çekilip alındığı anı algılayabilen bir özellik de bulunuyor. Bu güncellemelerin bazıları Android 15 ile birlikte bu sonbaharda gelecek olsa da, hırsızlık algılama ve diğer birçok özellik daha eski işletim sistemi sürümlerine sahip telefonlara da sunulacak — böylece daha geniş bir kitleye ulaşabilecek.

Hırsızlık Algılama Kilidi

Hırsızlık Algılama Kilidi, telefonunuzun elinizden ya da masadan çekilip alındığını belirten alışılmadık hareketleri tanıyarak çalışıyor. Bir hırsızın cihazınızdaki bilgilere erişmesini önlemek için ekran otomatik olarak kilitleniyor. Sistem, hileli eylemleri belirlemek için diğer sinyalleri de kontrol ediyor ve birisi cihazı ağdan çıkarmaya çalışırsa ekranı koruma için kilitleyebiliyor.

Uzaktan Kilitleme Özelliği

Google, telefonunuzun yanlış ellere geçtiğinde ekranı uzaktan kilitlemenin yeni bir yolunu da tanıttı. android.com/lock adresini ziyaret ederek telefon numaranızı girip bir güvenlik sorusunu yanıtlayarak cihazınızı kilitleyebilirsiniz. Bu, o anda sadece bir arkadaşınızın telefonuna erişiminiz varsa yararlı olabilecek bir araçtır. Bu özelliklerin tümü, bu yılın ilerleyen aylarında Android 10 veya sonraki sürümleri çalıştıran telefonlar için bir Google Play hizmetleri güncellemesi ile gelecek.

Diğer Güvenlik Güncellemeleri

Android 15, ayrıca “özel alanlar” adı verilen yeni güvenlik özelliklerini de tanıtıyor. Bu alanlar, uygulamaları ve bilgileri benzersiz bir PIN ile kilitlenebilen ayrı bir gizli alana yerleştirmenize olanak tanır. Google, telefon zorla sıfırlandığında da korumalar ekleyerek, bir sonraki kurulumda sahibinin kimlik bilgilerini gerektirecek.

Android’in Play Protect özelliği de kötü aktörlere karşı kullanıcıları korumak için güncelleniyor. Google Play Protect’in canlı tehdit algılama özelliği, uygulamaların hassas izinleri nasıl kullandığını izlemek için cihazdaki yapay zeka yeteneklerini genişletiyor. Şüpheli bir şey tespit edilirse, potansiyel olarak zararlı uygulamalar Google’a daha fazla inceleme için gönderiliyor. Google Pixel, Honor, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Sharp, Transsion ve diğer markalar, bu yılın ilerleyen zamanlarında canlı tehdit algılama özelliğini ekleyecek.

Google’ın en yeni işletim sistemi sürümü, şirketin ilk gün I/O açılış konuşmasında daha küçük bir rol oynadı. Ancak, Android 15’in yeni özellikleri hakkında daha fazla bilgiyi önümüzdeki aylarda beta sürecinde duyacağız.

Bu gelişmeler, Android cihazların güvenliğini artırmak ve kullanıcıların daha güvende hissetmelerini sağlamak adına önemli adımlar olarak öne çıkıyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -